MENU

VOVOLAND játszóház

(TELTHÁZ) Hogyan hasznosítsuk a stresszhelyzeteket? – Előadás – Prof. Dr. Bagdy Emőke

18,00 

Elfogyott

Kategória:

A stressz életünk egyik kulcsfogalmává vált. Ha rágondolunk, a rossz, „stresszelt” állapot jut eszünkbe, amit veszélyesnek és kerülendőnek tartunk. Selye János szakfogalmának népszerűségét az a felismerés adta, hogy a stresszállapot következményei félelmet keltettek mindnyájunkban.

Az évezred fordulóra azonban már olyan sok új ismeret halmozódott fel a stresszekről, hogy gyökeresen át kell alakítanunk a róluk kialakított sablonos képet.

Az előadásban ismertetem azt az új modellt, amely a stresszorra /bármely ingerre/ adható válasz lehetősége szerint differenciálja a jó és rossz stresszeket. A negatív stresszekről megismerhetjük, hogyan „szelidíthetjük” meg őket, és követjük a megbetegítő történések útját a szervezet megküzdő módjaival összefüggésben. A pozitív stresszek /eustressz, az eu a görög szóösszetételben helyes, jót jelent/ hatalmára is rávilágítunk, bebizonyítva, hogy a stresszekkel való „bánásmód” legkedvezőbb formája, ha háromszor annyi eustresszet igyekszünk begyűjteni , mint amennyi rossz /distressz/ hatás ér minket. Felsoroljuk azokat az eustresszeket, amelyek hatása a szervezet saját „életerő-serkentő” /vitalitás generátor/ hormonokat termel, ezek pedig hatástalanítani, csökkenteni képesek a negatív szövődményeket. Bármely meglepő. de minden pozitív élményhatásnak vitalizáló szerepe van, ilyenek az optimista viszonyulás, a rágódás elkerülése, a negatív gondolatok átkeretezése, jelentésének pozitívvá fordítása, de ilyen minden szeretetkapcsolat, a családi közösségi örömök, a másoknak adott segítségek /altruista magatartás/, a fizikailag is kifejezett pozitív érzések /ölelés, csók, simogatás, stb./. A kutyagazdák még a kedvencük simogatásából is eustresszeket, éltető hormonhatásokat kaphatnak.

Scroll to Top